search

Plafonul de deductibilitate pentru cheltuielile cu cazarea unui angajat

Specialistul nostru ne prezinta in continuare care este plafonul de deductibilitate pentru cheltuielile cu cazarea unui angajat in cazul delegatiilor pe teritoriul Romaniei, la societatile comerciale.
 
 
Iata raspunsul specialistului


Referitor la cheltuielile de cazare in perioada de delegare, legislatia reglementeaza doua situatii:
 
    1. Cheltuieli de cazare in cazul angajatorilor din domeniu privat;
    2. Cheltuieli de cazare in cazul angajatorilor institutii sau autoritati publice.
 
In cazul angajatorilor care nu sunt institutii sau autoritati publice, drepturile cuvenite pe perioada delegarii inclusiv cheltuielile de cazare se stabilesc prin negociere intre angajator si salariat, conform art. 44 alin.(2) din Codul muncii:
 
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
 
In cazul institutiilor si autoritatilor publice se aplica dispozitiile HG 714/2018 conform careia pesonalul acestor entitati beneficiaza de o alocatie de cazare, in cuantum 230 lei/zi, in limita careia trebuie sa isi acopere cheltuielile de cazare fara documente justificative.
 
Astfel, nu exista un plafon pentru cheltuielile de cazare in domeniul privat, acestea stabilindu-se prin negociere intre angajator si salariat. Spre exemplu, angajatorul si salariatul pot negocia ca acesta din urma se va caza in perioada de delegare la hotel de 3 stele.
 
Din punct de vedere fiscal sunt excluse din baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale sumele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de cazare in perioada de delegare, fiind necesar documentul justificativ. Astfel, salariatul trebuie sa prezinte document justificativ al cazarii in perioada de delegare. Sumele nejustificate nu sunt considerate cheltuieli de cazare.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii. 


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice