search

Noile conditii pe care trebuie sa le indeplineasca firmele pentru deducerea suplimentara la calculul rezultatului fiscal in cazul activitatilor de cercetare - dezvoltare

Incepand cu 1 ianuarie 2023, activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal trebuie sa indeplineasca, cumulativ, anumite conditii, informeaza AJFP Vrancea.

Asadar, activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
 
a) sunt cuprinse intr-un proiect de cercetare-dezvoltare, astfel cum este definit in Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, identificat prin urmatoarele elemente:
 
1. scopul proiectului si obiectivele proiectului;
2. domeniul de cercetare-dezvoltare;
3. perioada de desfasurare a proiectului;
4. resursele alocate proiectului (sursele de finantare si, daca este cazul,
echipa de proiect si infrastructura de cercetare);
5. bugetul proiectului;
6. categoria rezultatului activitatii de cercetare-dezvoltare, conform art. 74 din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
7. caracterul inovativ;
 
b) sunt activitati de cercetare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica.
In cadrul activitatilor de dezvoltare tehnologica se iau in considerare activitatile
de dezvoltare experimentala.
 
Pentru incadrarea proiectelor si activitatilor ca fiind de cercetare-dezvoltare, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare constituie un corp de experti inscrisi in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
 
Metodologia de selectie a expertilor, normele metodologice cu privire la expertiza in vederea certificarii activitatii de cercetare-dezvoltare, precum si structura Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare se aproba prin ordin al conducatorului autoritatii de stat pentru cercetare-dezvoltare. 
 
In vederea incadrarii proiectelor si activitatilor pentru a beneficia de stimulentele fiscale prevazute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilul poate solicita certificarea activitatii de catre un expert inscris in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
 
Prin exceptie, contribuabilii mari, stabiliti potrivit OPANAF nr. 1721/2021 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, au obligatia de a
solicita certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare de catre un expert inscris
in registrul mentionat.
 
Pentru proiectele si activitatile de cercetare-dezvoltare finantate din fonduri publice nationale si internationale nu este necesara certificarea de catre expertii inscrisi in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
 
In sensul prezentelor norme, termenii folositi au intelesul din OG nr. 57/2002
privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari
si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Baza legala: Ordin comun MF/MCID nr. 3.265/21.453/2022 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice si al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 1.056/4.435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 967/04.10.2022. 


Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice